Microsoft a Xbox kupují Activision Blizzard za 1.5 bilionu

Vydáno

Microsoft oznámil, že získal Activision Blizzard, studio stojící za franšízami jako Call of Duty, Overwatch, World of Warcraft a další.

Tato zpráva se během dnešního dne šířila ve spekulacích. Zdá se však, že šéf Xboxu Phil Spencer, který napsal blogový příspěvek oznamující zprávu, chtěl předběhnout všechny fámy, a teď je to oficiální:

Xbox je novým domovem Call of Duty, Diabla, Overwatch a všech dalších Activision Blizzard franšíz.

Hodnota transakce je 68,7 miliardy dolarů, která opravdu až neuvěřitelná, je výrazně více než 7,5 miliardy dolarů, které Microsoft utratil za akvizici Bethesdy v roce 2020. Abychom si to mohli lépe představit, minulý týden společnost Take-Two oznámila jednu z nejdražších akvizic v herní historii, když odhalila, že kupuje společnost Zynga za téměř 13 miliard dolarů.

„Jako tým jsme na misi rozšířit radost a komunitu hraní na každého na planetě,“ píše se v blogu Spencera na Xbox Wire. „Všichni víme, že hraní je nejživější a nejdynamičtější formou zábavy na celém světě, a zažili jsme sílu sociálního spojení a přátelství, které hraní umožňuje. Při plnění tohoto poslání je neuvěřitelně vzrušující oznámit, že společnost Microsoft souhlasila se získat Activision Blizzard.“

Zde jsou některé z týmů, které tato akvizice umístí do rodiny Xbox:

- Activision Publishing
- Blizzard Entertainment
- Beenox
- Demonware
- Digital Legends
- High Moon Studios
- Infinity Ward
- King
- Major League Gaming
- Radical Entertainment
- Raven Software
- Sledgehammer Games
- Toys pro Boba
- Treyarcha.

Po uzavření této dohody bude mít Microsoft 30 interních studií pro vývoj her. Není ani slovo o tom, zda hry vyvinuté těmito studii budou exkluzivní pro platformy Xbox, nebo zda ty, které jsou v současnosti považovány za multiplatformní tituly, jako je Call of Duty, tak zůstanou.

Spencer říká, že Activision Blizzard a Microsoft Gaming budou nadále fungovat nezávisle, dokud nebude transakce uzavřena, což se očekává ve fiskálním roce 2023 (červenec 2022 až červen 2023). Až se tak stane, stane se Microsoft třetí největší herní společností na světě podle tržeb, za Tencent a Sony.

Activision Blizzard bude po uzavření transakce této akvizice podřízen Spencerovi jako generálnímu řediteli společnosti Microsoft Gaming.

„Bobby Kotick bude i nadále působit jako generální ředitel společnosti Activision Blizzard a on a jeho tým se zaměří na další posílení kultury společnosti a urychlení obchodního růstu,“ uvádí se v tiskové zprávě Xboxu.

„Jakmile bude dohoda uzavřena, bude činnost Activision Blizzard podřízena Philu Spencerovi, generálnímu řediteli společnosti Microsoft Gaming.“

Kotick dnes řekl, že „za více než 30 let naše neuvěřitelně talentované týmy vytvořily některé z nejúspěšnějších her“ a že „spojení prvotřídního talentu Activision Blizzard a mimořádných franšíz s technologií Microsoft, distribucí, přístupem k talentům, ambiciózním vize a sdílený závazek k hraní her a začlenění pomohou zajistit náš trvalý úspěch ve stále více konkurenčním odvětví.“

„Po uzavření nabídneme co nejvíce her Activision Blizzard v rámci Xbox Game Pass a PC Game Pass, a to jak nových titulů, tak her z neuvěřitelného katalogu Activision Blizzard,“ pokračuje Spencerův příspěvek. „Dnes jsme také oznámili, že Game Pass má nyní více než 25 milionů předplatitelů. Jako vždy se těšíme, že budeme i nadále přidávat do Game Pass další hodnotu a další skvělé hry.“

Spencer říká, že tato akvizice urychlí plány společností Microsoft a Xbox na Cloud Gaming a společnosti plánují podporovat cloudové streamování her Activision Blizzard.

„As a company, Microsoft is committed to our journey for inclusion in every aspect of gaming, among both employees and players. We deeply value individual studio cultures. We also believe that creative success and autonomy go hand-in-hand with treating every person with dignity and respect. We hold all teams, and all leaders, to this commitment. We’re looking forward to extending our culture of proactive inclusion to the great teams across Activision Blizzard.
„Around the world, there is no more exciting venue for fun and connection than video games. And there has never been a better time to play than right now. As we extend the joy and community of gaming to everyone, we look forward to welcoming all of our friends at Activision Blizzard to Microsoft Gaming.“

Autor
Kategorie Téma, Microsoft Activision