Sony očekává, že Microsoft ponechá některé hry Activision multiplatformní

Vydáno

Nedávná akvizice společnosti Activision Blizzard společností Microsoft vyvolala rozsáhlé vlny v celém odvětví. Dohoda měla hodnotu neuvěřitelných 68,7 miliardy dolarů, což převyšovalo cenu jakékoli jiné akvizice vývojáře/vydavatele. Samozřejmě lze s jistotou předpokládat, že práva na exkluzivitu mohou být v práci pro některé z nejúspěšnějších IP v poslední době, jako je Call of Duty. Mluvčí společnosti Sony se však připojil k současnému řetězci událostí a byl přesvědčen, že několik her Activision Blizzard bude i nadále multiplatformní.

Je důležité mít na paměti, co se v současné době děje v rámci Activision Blizzard ohledně probíhajících obvinění ohledně pracovní kultury. Probíhající soudní spor kalifornského ministerstva pro spravedlivé zaměstnávání a bydlení (DFEH) proti společnosti je přehnaně hlášená toxická kultura na pracovišti. Velká část žaloby se zaměřuje na „porušování státních občanských práv a zákonů o rovném odměňování“, konkrétně na zacházení se ženami a dalšími marginalizovanými skupinami.

Výše zmíněný mluvčí hovořil pro The Wall Street Journal a řekl: „Očekáváme, že Microsoft bude dodržovat smluvní dohody a bude i nadále zajišťovat, aby hry Activision byly multiplatformní.“ Diskurz o exkluzivitě také vyvrcholil, když Microsoft získal Bethesdu. V úvahu přicházela také franšíza The Elder Scrolls a zda bude exkluzivní nebo ne. Oznámili jsme, že Phil Spencer si představuje šestý díl klasické RPG série od Bethesdy jako exkluzivitu pro Xbox. Pokračoval by však také tím, že uvádění konzolí mimo Xbox a PC by probíhalo „případ od případu“. Stejná metodika bude pravděpodobně platit pro hry Activision Blizzard, zejména proto, že Microsoft musí dodržovat všechny předchozí platné smlouvy.

Podle zprávy Bloomberg Spencer zopakoval, že hry Activision budou i nadále vyvíjeny na jiných konzolích: „Jen řeknu hráčům, kteří hrají hry Activision Blizzard na platformě Sony: Není naším záměrem od toho odvádět komunity. platformě a zůstali jsme tomu oddáni.“

V 20 nejlepších staženích Sony pro PlayStation 5 a PlayStation 4 v roce 2021 se Call of Duty: Vanguard objevilo na seznamu jako druhý nejoblíbenější PS5 a pátý nejoblíbenější titul pro PS4. Warzone se navíc umístil na druhém místě v top 10 nejstahovanějších volně hratelných her na obou konzolích PlayStation. Pokud jde o akvizice, Sony také zvažuje rozšíření své herní divize.

Výkonný náměstek prezidenta a finanční ředitel Hiroki Totoki řekl: „V důsledku akvizic oznámených od začátku tohoto fiskálního roku se počet studií PlayStation zvýší o čtyři na 16 a počet vývojářů se zvýší téměř o 20 %. Plánujeme i nadále agresivně investovat do našich vývojových kapacit.“

[Zdroj: The Wall Street Journal, Bloomberg]

Autor
Kategorie Téma, Microsoft Activision